Inbyggd energi och driftenergi
EU har kontinuerligt skärpt kravet på energiutnytt jande för driftsfasen av nyproducerade byggnader. Idag är energiramen cirka 50% lägre än 2006.
Som ett resultat av denna utveckling utgör den in bäddade energin för nya konventionella byggna der – dvs. energianvändning för tillverkning och underhåll – idag åtminstone hälften av byggna dens totala livscykelenergi, och andelen växer fort farande. Detta beror till stor del på användningen av stål och betong, som kräver mycket energi un der produktionsfasen, och tunga material som be tong är på liknande sätt energikrävande under själva byggfasen.
Att minska den inbäddade energin har därför blivit ett viktigt steg för att minimera byggnadernas kli matpåverkan. Detta kan uppnås genom att minska materialförbrukningen och/eller välja alternativa material som trä.
Baserat på detta, syftar projektet till att utveckla nya metoder och politik mot minimering av inbäd dade energi utan att äventyra användningen av energi i drift.
Kunskapsöverföring
Kommunerna är stora byggherrar som dessutom förvaltar byggnaderna under drift. Därför kan kommunerna bidra till en effektiv hantering av kunskapsöverföring både mellan olika skeden och mellan olika aktörer och intressenter.
Kunskapsöverföringen försvåras ofta mellan olika skeden, till exempel mellan förvaltning och pro duktion, eftersom de ekonomiska frågorna av gränsas till respektive skede i byggprocessen. En bristande kunskapsöverföring mellan olika aktörer och intressenter kan även hindra utvecklingen av innovativa lösningar.
Hos kommunerna finns därmed goda förutsätt ning för att skapa praxis gällande kunskapsöverfö ring och resultatindikatorer för energibesparingar i den byggda miljön, speciellt med hänsyn till ener gianvändning i livscykelperspektiv.
Syftet är att bidra till utvecklingen av en systema tisk kunskapsuppbyggnad och erfarenhetsåterfö ring mellan kommuner, speciellt inom de tema tiska områdena nedan, så att dessa kan säkerställa och sprida den kunskap som förvärvas.